< Halifax crash site in Noordwijkerhout – Westeinde
In totaal zijn er 6176 Halifax bommenwerpers gemaakt. Het toestel heeft een spanwijdte van bijna 32 meter, een lengte van ruim 30 meter en een hoogte van ruim 6 meter. Een leeg vliegtuig weegt ruim 17.000 kilo en geladen bijna 30.000 kilo. De Halifax kan maximaal 5898 kilo aan bommen vervoeren en is bewapend met negen mitrailleurs.
De topsnelheid ligt rond de 406 kilometer per uur. Het was één van de beste Britse bommenwerpers uit WO II. Alleen de Lancaster presteerde beter door haar grotere laadvermogen.
RAF Bomber Command heeft in de nacht van 2/3 oktober 1942 een luchtaanval uitgevoerd op de Duitse stad Krefeld. De aanvalsmacht bestond uit 188 vliegtuigen waaronder 39 Handley Page Halifaxes. Die nacht gingen 7 toestellen verloren waarvan 3 Halifaxes. Het toestel dat neergestort is (22.49 uur) bij boerderij Vredebest in Noordwijkerhout behoorde toe aan het RAF (no. 6 Group) 405 RCAF (Vancouver) Squadron. Het was een Halifax Mk. II met squadroncode LQ-H, registratienummer DG 228 en vertrok van het vliegveld Topcliffe/Yorkshire om 18.26 uur.
De bemanning bestond uit:
- piloot Sgt. E.W. Murphy (RCAF),
- Sgt. D.G. Hackett (RCAF),
- Sgt. G.H. Shannon (RAAF),
- Sgt. M. Ben-Hertz ((RCAF),
- Sgt. S. Messham (RAF),
- Sgt. C.J. Neubert (RCAF) en
- Sgt. L.H. Williams (RCAF).
Zeven bemanningsleden en drie nationaliteiten, nl. Canadees (RCAF), Australisch (RAAF) en Brits (RAF). Bij de crash op de boerderij kwam ook één van de bewoners om het leven. Alle bemanningsleden zijn bij de crash om het leven gekomen en hebben een laatste rustplaats gekregen op de Algemene begraafplaats in Noordwijk aan Zee.
Op de plek van de crash staat, anno 2019, nog geen gedenkteken. Voordat we in 2020 met zijn allen 75 JAAR VRIJHEID uitbundig gaan gedenken en vieren is het de verwachting dat er eindelijk een monument komt te staan op de plek van de crash waar 7 van onze bevrijders de hoogste prijs betaalden.
Over de bemanningsleden is veel informatie beschikbaar zoals correspondentie tussen het ‘Ministry of Defence’ en een broer die graag precies wilde weten wat er gebeurd is met zijn gesneuvelde broer, Sydney Messham.
In de archieven is het complete proces verbaal, opgemaakt op vrijdag 2 october 1942, teruggevonden en als bijlage is hier bijgesloten het rapport dat op 8 october 1942 te Noordwijk is gemaakt door de agent van politie, J.J. Elenbaas.