< De Ruigenhoek | De Zilk
Voor de oorlog stonden er in de Ruigenhoek ongeveer achttien huizen waaronder Café de Ruigenhoek van de familie Geerlings. Blijkbaar was het in die tijd al een belangrijk centraal knooppunt. Regelmatig hoorden Zilkers de Geallieerde vliegtuigen over komen op weg naar hun missie zoals de Duitse stad Krefeld. Op de locatie waar het viaduct is van de N206 stond op het hoge duin een afweergeschut. In de duinen bouwden de Duitsers bunkers en ten koste van van de aanleg van een tankgracht die gegraven werd (start in 1942) dwars door de Ruigenhoek moesten veel bewoners hun huizen verlaten. De huizen links van café restaurant de Ruigenhoek (archiefbeeld links boven) vielen onder de Duitse slopershamer.
In januari 1944 moesten de laatste bewoners weg uit de Ruigenhoek. De tankgracht is nooit afgemaakt, waarschijnlijk omdat vanwege D-Day de Duitse soldaten elders harder nodig waren. D-Day, ofwel operatie Overlord – de geallieerde landingen in Normandië op dinsdag 6 juni 1944, betekende het begin van de bevrijding.
De invasie vond niet plaats op het Noordwijkse strand zodat alle bouwinspanningen rondom de aanleg van de Atlantikwall en sloop door de Duitse bezetter voor niets zijn geweest. In de Ruigenhoek en overal in de gemeente kon men starten met de wederopbouw.