Route vol verborgen verhalen

di 7 mei 2019, 8:36


Eddy Jonker opende de Bevrijdingsroute, in het bijzijn van de bloemenkoningin, Roberto ter Hark en initiator John Asselbergs. | Foto: Ina Verblaauw (Foto: )

Op 5 mei werd op feestelijke wijze de eerste fiets- en wandelroute voor geopend verklaard. Buiten voor Hotels van Oranje waren, begeleid door muziek van Crescendo, een groot gezelschap van deelnemers, sponsoren en genodigden aanwezig om dit feestelijk te vieren.

Door Ina Verblaauw

John Asselbergs, voorzitter van de Oranjevereniging en initiatiefnemer van de route sprak in zijn toespraak vooral zijn dank uit aan Anne Cor Groeneveld en zijn Da Vinci Comité en Hotels van Oranje, wat hij het meest fantastische clubhuis van de Oranjevereniging noemde. “Het idee van de fiets- en wandelroute is ontstaan om de oorlogsverhalen levend te houden. Daarbij gaat het niet alleen om de plaatsen waar de oorlogsmonumenten staan, maar juist ook de onbekende plekken met een bijzonder verhaal. Zoals het verhaal van een jonge man die tijdens de oorlog in de Voorstraat heeft ondergedoken gezeten. Zijn naam: Freddie Heineken. Zo bevat de route vele verborgen verhalen die doorverteld moeten worden”.
Er is een kaart beschikbaar, maar de route kan ook via de website worden bekeken. Nu betreft het de nieuwe fusiegemeente Noordwijk, maar er is interesse om dit uit te breiden naar de hele Bollenstreek en is de ambitie er om het uit te rollen over heel Nederland.

Speciale gast was de 99-jarige Engelandvaarder Eddy Jonker, initiatiefnemer van het Engelandvaardersmuseum. “Ik begrijp uw keuze om mij uit te nodigen om de wandel- en fietsroute kaart in ontvangst te nemen. Wij waren allen in staat routes te vinden om vanuit Engeland te helpen de vijand te verdrijven”.
Na het overhandigen van de routekaart volgde een verrassend optreden van drie zangeressen van het Kleynkoor. Op perfecte wijze zongen zij, gekleed in de militaire pakjes uit de oorlog, een medley van de liedjes van The Andrews Sisters. Meer informatie over de route op: www.5meiroute.nl

In de Hotels van Oranje maakte Anne Cor Groeneveld bekend dat hij zich samen met André Kuiper gaat inzetten om de route in andere plaatsen nationaal ‘op de kaart’ te zetten.

Bron: De Noordwijker